Բազմանդամների գումարը և տարբերությունը

0

Posted by erikvanyan | Posted in Հանրահաշիվ 7-րդ դասարան | Posted on November 5, 2024

1)Ձևափոխեք արտահայտությունը կատարյալ տեսքի բազմանդամի․

ա)(x+ 4x) + (x2 — x + 1) — (x2— x)=x2+4x+x2-x+1-x2+x=x2+4x+1

բ)(a5 + 5a2 + 3a — a) — (a— 3a2 + a)=a5+5a2+3a-a-a3+3a2-a=a5+8a2+a-a3

գ)(x— 3x + 2) — (-2x — 3)=x²-3x+2+2x+3=x²-x+5

դ)(abc + 1) + (-1 — abc)=abc+1-1-abc=0

2)M և N տառերի փոխարեն ընտրեք այնպիսի միանդամներ, որպեսզի տեղի ունենա հավասարությունը․

ա)(a + b + c) + (M — N + c) = 4a — 2b + 2c

M=3a

N=-3b

բ)(7x — N) — (M + 2y) = 3x — 2y

N=0

M=4x

գ)(M + N) — (2a — b) + (a — 4b) = 5a + 7b

M=6a

N=10b

դ)(a — M) — (N + 7b) — (2a + b) = -5a — 10b

N=4a

M=-2b 

3)Տրված են A = a + b, B = 3a — 2b, C = a — 7b բազմանդամները։ Գտեք․

ա)A + B + C=(a+b)+(3a-2b)+(a-7b)=a+b+3a-2b+a-7b=5a-8b

բ)A + B — C=(a+b)+(3a-2b)-(a-7b)=a+b+3a-2b-a+7b=3a+6b

գ)A — B — C=(a+b)-(3a-2b)-(a-7b)=a+b-3a+2b-a+7b=-3a+10b

դ)-A — B — C=-(a+b)-(3a-2b)-(a-7b)=-a-b-3a+2b-a+7b=-5a+8b

Լրացուցիչ աշխատանք (տանը).

1)Գրառեք և պարզեցրեք A — B — C + D արտահայտությունը, եթե

ա)A = 7x, B = xy + 4x, C = 5x — xy, D = -8xy

A — B — C + D=(7x)-(xy+4x)-(5x-xy)+(-8xy)=7x-xy-4x-5x+xy-8xy=-2x-8xy

բ)A = a2 + 2b, B = 3a2 — b, C = b — 2a2, D = 2a2 — b

A — B — C + D=(a²+2b)-(3a²-b)-(b-2a²)+(2a²-b)=a²+2b-3a²+b-b+2a²+2a²-b=2a²+b

2)Աստղանիշի փոխարեն ընտրեք այնպիսի միանդամ, որ ստացվի ճիշտ հավասարություն․

ա)2a27a³b=14a5b2

բ)14a2c3 ·3a4c2 = 42a6c5

գ)8a²c7·11a3c2 = 88a5c9

դ)5bc³ · 17b3c4 = 85b4c7

Write a comment

Skip to toolbar